- Tunnille saavutaan vähintään 45 min ennen tunnin alkua. Ratsastus eroaa monesta muusta urheilulajista, sillä tärkein ”urheiluväline” hevonen on elävä olento. On tärkeää, että ratsastaja ehtii ”tutustua” hevoseen ennen ratsastustunnin alkua.
- Lisäksi aikaa menee hevosen harjaamiseen ja varustamiseen (joskus aikaa kuluu myös varusteiden etsimiseen..). Jos et ehdi tunnille ajoissa, voit soittaa tallille ja pyytää, että joku hoitaja laittaa hevosesi kuntoon.
- Tunnille lähdetään taluttaen hevosta, viimeistään 5 minuuttia ennen tunnin alkua.
- Jos joku ryhmäläisistä on myöhässä, tulee hän perässä, jotta tunti saadaan aloitettua ajallaan. Tunnit ovat joko maneesissa, kentällä tai maastossa.
- Maneesiin hevoset talutetaan aina. Maastotunnille lähdetään tallin pihasta ”kaarrosta”.
- Jos hevonen on ollut edellisellä tunnilla, se haetaan tallin pihaan maneesista tai kentältä taluttaen.
- Jos tunnilla hypätään, on se merkitty ratsastaja/hevonen listaan tallilla toimiston oven luona. Jos kaikki estetunnille menevät hevoset ovat tallissa, ratsastajat pyytävät hoitajia tuomaan osan hevosista maneesiin tai kentälle, jotta osa ratsastajista voi tulla rakentamaan rataa ennen tuntia.
- Hevosen selkään ei nousta ennen kuin esteet ovat valmiina tuntia varten. Esteet rakennetaan yhdessä opettajan kanssa edellisen tunnin lopussa.
- Käytä kypärää ja hanskoja ratsastaessasi. Kypärän käyttö on suositeltavaa myös hoitaessa. Suosittelemme turvaliivin käyttöä estetunneilla. Tarkista ennen selkään nousua, että kypärä on kiinni. Huppu puserossa on turvallisuusriski, ja pitkät hiukset on pidettävä kiinni ratsastaessa.
- Sisaraletunteihin ovat oikeutettuja samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet, joilla molemmilla on kausikortti. Sisaraletunnit on ratsastettava kauden ensimmäisten 10 viikon aikana. Lisätietoja voit kysellä opettajaltasi.
- Kaikki muutokset tunteihin (rästit, ryhmävaihdot yms) hoidetaan puhelinpäivystyksessä.
- Pakkasrajaa tunneille ei ole.
Ohjeita & UKK
Tallin ohjeita ja usein kysyttyjä kysymyksiä
Hei, Tuomarinkartanon Ratsastusopiston asiakas. Tämä on tiedote, joka sisältää tietoa tallimme tavoista, hevosista ja tunteja koskevista asioista.
Tiedote koskee ratsastavia aikuisia ja alle 18v.-vuotiaita junioreita sekä heidän vanhempiaan. Kun kaikki tietävät ja muistavat oikeat tavat toimia tallilla, asiat sujuvat mutkattomasti ja turvallisesti. Ja mikä tärkeintä, hevoset voivat hyvin ja ovat tyytyväisiä.
Usein kysyttyä
Tuntiperuutukset tulee tehdä viimeistään edellisenä päivänä tekstiviestillä klo 15.00 mennessä. Muuten tunteja ei korvata. Jos tietää tulevista peruutuksia etukäteen, ne kannattaa ilmoittaa ajoissa ja sopia korvaavat rästitunnit tilalle. Rästitunteja voi ratsastaa myös etukäteen. Jos sairastut samana päivänä, ilmoita asiasta tekstiviestillä jo heti aamulla ja soita lisäksi puhelinpäivystykseen, jotta saat korvaustunnin. Samana päivänä tehdystä pelkästä tekstiviestiperuutuksesta emme anna korvaustuntia. Tee peruutukset puhelinpäivystysnumeroon!
Tuntiperuutukset voi tehdä:
- Puhelinpäivystykseen nro 040 487 9755
- päivystysajat löydät yhteystiedot-sivultamme
- Peruutuksen (mutta vain peruutuksen) voi tehdä myös tekstiviestillä numeroon 040 487 9755 (WhatsApp on toistaiseksi poissa käytöstä).
Ilmoita nimesi, päivä ja kellonaika esim: Virpi Hurme, Maanantai 19.5. klo 19-20.
Rästitunnit on sovittava viikon sisällä. Ne on ratsastettava kuukauden sisällä, eikä niitä voi siirtää. Tammikuussa peruttua poissaolotuntia ei voi kysellä enää huhtikuussa, sillä muuten kaikkien rästitunnit kasautuvat loppukaudeksi, jolloin ryhmät ovat todella täysiä.
Olethan varustautunut asianmukaisesti ratsastustuntia varten?
Ratsastajan varusteet:
- Turvakypärä: muista, että jos kypärään kohdistuu isku pudotessa, se ei suojaa enää yhtä hyvin ratsastajaa. Vahingoittunut kypärä pitää vaihtaa. Suosittelemme kypärän pitämistä päässä myös hevosta harjatessa ja varustettaessa. Useimmat vakuutukset eivät korvaa vahinkoja, mikäli kypärä ei ole nykyaikaisten turvaluokitusten mukainen. Suosittelemme oman kypärän hankkimista, sillä tallilla on vain muutamia lainakypäriä eikä niistä välttämättä löydy sopivaa kokoa.
- Ratsastushousut: kokonahka/mokkapaikkaisissa ratsastushousuissa on enemmän ”pitoa” kuin polvipaikkaisissa housuissa. Talvella housujen sisään pitää mahtua pitkät kalsarit.
- Jalkineet: Kumi- tai nahkasaappaat tai ratsastuskengät ja chapsit: Pelkät lyhyet kengät eivät riitä.
Nahkaiset saappaat ovat mukavammat ja istuvat paremmin, mutta kumiset ovat ihan hyvät nuoremmille kasvaville lapsille, joilla kenkäkoko vaihtuu monta kertaa. - Käsineet: Talvella tarvitaan lämpöiset talviratsastushanskat, kesällä ohuemmat.
- Raippa: Koulutunnilla kaikilla on syytä olla pitkä, mielellään narupäinen, kouluraippa (ei siis paksua ”nahkaläpyskäpäätä”). Estetunnilla käytetään lyhyttä raippaa. Alkeiskurssilla riittää myös lyhyempi raippa.
- Turvaliivi: Estetunneilla ja maastotunneilla suositellaan turvaliiviä.
- Paita: Estetunneilla tulee ratsastajalla olla vähintään t-paita (ei toppia).
Hupullisia paitoja tai takkeja ei saa käyttää tunneilla. Huppu ja narut voivat muodostaa turvallisuusriskin.
Huom!
- Pitkät hiukset on aina pidettävä kiinni, jotta ne eivät takerru kiinni mihinkään mahdollisessa putoamistilanteessa.
- Purkkaa ei saa syödä tunnin aikana (tukehtumisvaaran vuoksi).
- Vanhempien on hyvä huomata, ettei maneesia ole lämmitetty; siellä on yhtä kylmä kuin ulkonakin.
Lisätietoja varusteista ja niiden turvaluokituksista löydät SRL:n sivustolta.
Olemme Suomen Ratsastajainliiton hyväksymä ratsastuskoulu. Ratsastajainliiton jäsentallit kuuluvat Green Card -ohjelmaan. Kaikilla liiton jäsentallissa säännöllisesti ratsastavilla asiakkailla tulee olla joko SRL:n ratsastusseuran jäsenyys tai Green Card/Green Card Plus -kortti. Säännöllinen harrastaja ratsastaa vähintään kolme kertaa kuukaudessa.
Green Cardilla varmistetaan kaikkien Suomen Ratsastajainliiton jäsentalleissa ratsastavien vakuutusturva. Green Cardiin kuuluu ratsastuksen urheiluvakuutus, joka on samanlainen kuin ratsastusseurajäsenyyteen kuuluva vakuutus.
Ratsastaja voi myös kuulua johonkin ratsastusseuraan, jonka kautta he saavat saman SRL:n (Suomen ratsastajainliitto) urheiluvakuutuksen. Seuraan kuuluvat saavat myös osallistua Tuomarinkylässä järjestettäviin valmennustilaisuuksiin ja kilpailuihin Ratsastusopiston hevosilla. Tuomarinkylässä toimivat mm. Tuomarinkylän ratsastajat eli TKR ja Helsingin Wiisikot eli HeWi.
Ratsastajia ei ole vakuutettu Tuomarinkartanon Ratsastusopiston toimesta, joten muistathan huolehtia omasta vakuutusturvasta.
Hyväksymme ePassi-, Edenred- ja Smartum- liikuntaedut, jotka suoritetaan mobiili- tai verkkomaksuna. Valitettavasti emme vastaanota enää paperisia liikuntaseteleitä.
Voit suorittaa saamasi laskun joko kokonaan tai osittain liikuntaedulla. Jos mahdollista, laita maksuun lisätiedoksi maksettavan laskun numero/viitenumero.
Lähetä suorituksesta saatu kuitti/vahvistus sähköpostilla laskutus@ratsastusopisto.fi. Ilmoita maksun summa, kuka maksaa ja mitä laskua suorituksella halutaan kuitattavan, mikäli nämä asiat eivät käy ilmi kuitista.
Mikäli maksettavaa vielä jää, suorita loppumaksu normaalisti tilisiirtona laskun viitenumeroa käyttäen.
Kulttuuri- ja liikuntaetu on henkilökohtainen. Lisätietoja laskutus@ratsastusopisto.fi
Irtotunnin tai hevosen kisavuokran voit maksaa etukäteen Tuomarinkartanon Ratsastusopisto Oy:n tilille.
Irtotuntia (sis. alv10%) maksaessa kirjoita viestikenttään ratsastajan nimi sekä tunnin päivämäärä ja kellonaika. Näytä opettajalle kuitti tunnin alussa tai lähetä siitä etukäteen kuva tekstiviestillä Opiston päivystysnumeroon (040 487 9755).
Jos sinulla ei ole kisakorttia, voit maksaa yksittäisen hevosvuokran Opiston tilille ennen kisoja/valmennusta. Hevosvuokra on 42e/krt (sis. alv. 24 %). Kirjoita viestikenttään vuokraajan nimi, hevosen nimi sekä kisan/valmennuksen päivämäärä. Lähetä kuitista kuva Opiston päivystysnumeroon (040 487 9755).
Tuomarinkartanon Ratsastusopisto Oy:n tilinumerot:
Helsingin OP Pankki Oyj
IBAN: FI68 5780 5520 015540, BIC: OKOYFIHH
Nordea Pankki Suomi Oyj
IBAN: FI12 2425 1800 012305, BIC: NDEAFIHH
Käteismaksuja emme enää ota vastaan.
Tuntien hinnat löytyvät hinnastosta.
Tietoa ratsastustunneista
Tallilla ja tallialueella toimiminen
- Tallialueella on 10 km/h nopeusrajoitus. Tallialueella ja sen läheisyydessä on tärkeää huomioida hevoset. Jos joudut ohittamaan ratsukon tai hevosta taluttavan ihmisen, aja aina hitaasti. Hevonen saattaa säikähtää autoa. Jos sinun ei ole pakko ohittaa ratsukkoa, odota, että hevoset ehtivät alta pois.
- Talli aukeaa ratsastajille ja hoitajille arkena kello 15:00, lauantaisin kello 8:00 ja sunnuntaisin kello 14:00.
- Talli on hevosten koti, siellä ei siis huudeta, juosta tai muutenkaan mölytä. Tallilla toimitaan rauhallisesti, eikä häiritä hevosia turhaan. Muistathan, että kun hevoset syövät, niitä ei saa häiritä.
- Kun hevosta laitetaan kuntoon, pitää boksin ympäristö pitää rauhallisena; turhaa ”seisoskelua” karsinoiden edessä tulee välttää. Boksissa vain yksi ihminen kerrallaan, ellei kyseessä ole opetus- tai avustustilanne.
- Hevosille ei saa antaa mitään makupaloja. Osa hevosista on allergisia tai herkkävatsaisia. Makupalojen antaminen johtaa helposti siihen, että hevoset alkavat ”kerjäämään” ja näykkimään.
- Opistolla on vintillä lämmin sosiaalitila ”työkkäri”, jossa voi vaihtaa vaatteet ja jonne voi jättää kassin tunnin ajaksi. Työkkärissä on myös pienet avaimelliset lokerot arvotavaroiden säilytystä varten.
- WC on alakerran satulahuoneessa.
- Ratsastusopisto ei vastaa tallin tiloissa hävinneistä tavaroista.
- Tutustu myös ulko-oven lähellä oleviin turvaohjeisiin – tapaturman sattuessa osaat toimia oikein!
- Käyttäydy rauhallisesti tallialueella ja hevosten kanssa toimiessasi.
- Tupakointi tallialueella on kielletty.
Ennen tuntia – muistilista
- Tule ajoissa paikalle
- Jos hevonen on listan mukaan edellisellä tunnilla, tarkista, että hevonen on varmasti tunnilla
- Tarkista listasta suitsitus ja tuleeko apuohjia
- Harjaa hevonen kunnolla, puhdista myös kaviot
- Kun satuloit, muista nostaa huopa ja romaani sään kohdalta kunnolla ylös. Karvaromaanin etukarva ei saa jäädä satulan alle painamaan
- Kiristä satulavyö napakasti ennen kun lähdet karsinasta
Tunnilla – muistilista
- Nousethan selkään aina jakkaralta. Apuohjat tulee olla kiinnitettynä tässä vaiheessa. Ennen selkään nousua, laita ohjat kaulalle, laske jalustimet ja kiristä satulavyö. Ennen liikkeellelähtöä tarkista jalustimien pituus ja vyön kireys.
- Tunti aloitetaan ja lopetetaan käynnissä pitkin ohjin. Säilytäthän turvavälin muihin hevosiin. Keskity ratsastukseen ja katso kulkusuuntaan. Tunnilla tulee kulkea opettajan määräämässä askellajissa.
- Tunnin loputtua kentältä/maneesista poistutaan yhdessä.
Tunnin jälkeen – muistilista
- Huolehdi varusteet paikoilleen
- Hikinen huopa ”pudotetaan” edestä alas ja satula laitetaan takakaari edellä telineelle
- Suojat harjataan puhtaaksi ja kuolaimet pestään. Suitset on hyvä pyyhkiä satulasaippualla.
- Kesällä hikinen hevonen huuhdellaan joko vesiboxissa tai ulkona sienellä (vesi ämpärissä)
- Kaviot puhdistetaan, harjaa hevonen läpi, mikäli ei vaadi pesua
- Syksyllä/viileällä säällä hevoselle tarvittaessa hikiloimi
- Talvella hevosilla sisäloimet, ulkotallin hevosilla usein 2 loimea
- Huom!! Loimi AVATAAN ensin takaa, jalka-/häntäremmit, sitten mahavyöt ja viimeiseksi edestä.
- Loimi PUETAAN käänteissä järjestyksessä, ensin edestä, sitten mahavyöt ja viimeiseksi takaa.
- Mahavyöt ja jalkalenkit laitetaan ristiin.
Kiitos yhteistyöstä!
Kysy rohkeasti apua henkilökunnalta, muilta ratsastajilta tai opettajalta, mikäli olet jostakin asiasta epävarma.
Lataa tästä vielä laajempi Ohjeita opiston ratsastajille -dokumentti (pdf)
Ohjeita harrastusta aloittelevalle ratsastajalle
Lataa itsellesi Suomen Ratsastajainliiton (SRL) oppaat
Lataa tästä Harrasteratsastajan polku julkaisu (pdf)
Lataa tästä Nouse ratsaille opas (pdf)