Opettajat ja henkilökunta

Ratsastustunti on antoisa, kun on ammattitaitoinen ja innostava opettaja

Opet ja oppilaat

Kirsi Degerth-Moldováni

Aloitin ratsastuksen 7-vuotiaana, ensimmäisen oman hevosen sain kun olin 13-vuotias. Äitimme osti Tuomarinkartanon Ratsastusopiston vuonna 1993 ja vuodesta 1996 olen ollut täällä päätoimisesti töissä. Ensimmäiset reilut 10 vuotta toimin tallimestarina, sinä aikana pidin myös jo jonkin verran tunteja. Ensimmäisen lapsen jälkeen siirryin enemmän opettamaan.

Ratsastuksenohjaajaksi valmistuin vuonna 2013 ja ratsastuksenopettajaksi ja II-tason valmentajaksi valmistuin 2016. Master Ratsastuksenopettajaksi ja koulu-ja estehuippuvalmentajaksi valmistuin vuonna 2018. Lisäksi olen käynyt ratamestari-, taitotuomari- sekä koulutuomarikurssit. Valmentaudun säännöllisesti koulu- ja esteratsastuksessa sekä omaksi iloksi käyn välillä hyppäämässä maastoesteitä. Kilpailen vähän oman fiiliksen mukaan.

Valmentautuminen ja ratsastus auttaa myös opettajan työtä: ratsastus on paljon tietynlaista tunnetilaa, sitä yhteistä säveltä hevosen kanssa.
Opettaminen on helpompaa, kun itse tietää, mitä hakea.

Kirsi Degerth-Moldovani

Sirpa Degerth-Káldi

Aloitin ratsastuksen Poni-Haassa 6-vuotiaana. Ensimmäinen oma hevoseni oli Prinssi-niminen poni. Tuomarinkartanon Ratsastusopisto siirtyi perheemme omistukseen vuonna 1993. Aloitin tuntien ohjaamisen Opistolla jo varsin nuorena, ja päätoimisen ratsastuksenopettajana olen toiminut vuodesta 1998. Valmistuin ratsastuksenohjaajaksi Ypäjän Hevosopistolta vuonna 1999. IV-koulutuomarioikeudet sain vuonna 2017. Minut valittiin Suomen Ratsastajainliiton Vuoden Ratsastuksenopettajaksi vuonna 2018.

Minulla on pitkä kokemus hevosten kouluttamisessa ja ratsuttamisessa sekä ratsukoiden valmentamisessa. Olen ollut useana vuonna Suomen senioreiden B-maajoukkuerenkaassa. Maajoukkuevalmentajinani ovat toimineet mm. Jenny Eriksson, Maik Kohlschmidt ja Emile Faurie. Suomen maajoukkuevalmentaja on tällä hetkellä Rien Van der Shaft, ja osallistun valmennuksiin hevosellani San Diegolla. Kotivalmentajinani toimivat Janne Bergh ja Heidi Svanborg-Lodman.

Kilpaileminen on minulle tärkeää, sillä se mittaa omaa kehitystäni sekä motivoi ja pitää minut “ajan tasalla” myös opetustyössä. Olen aika kunnianhimoinen, mutta kilpaileminen tapahtuu aina hevosen ehdoilla, sillä hevosen hyvinvointi on minulle ykkösasia. Olen kouluttanut itse kaikki omat kisahevoseni. Nuorempana valmentauduin ja kilpailin myös esteratsastuksessa, mutta omien lasteni syntymän jälkeen esteratsastus on jäänyt taka-alalle ja panostan enemmän omaan lajiini, kouluratsastukseen. Olen kilpaillut menestyksekkäästi kouluratsastuksessa vaativa B, PSG ja Intermediare 1-tasolla ja noussut kilpailemaan Grand Prix-tasolle kaudella 2013.

Opettajana pyrin olemaan aina ystävällinen, tarkka ja huolellinen. Panostan istunnan kehittämiseen ja haluan, että tehtävät suoritetaan hevosen hyvinvointia kunnioittaen. Yritän ottaa kaikki ryhmäläiset tasapuolisesti huomioon. Tykkään opettaa kaiken tasoisia ryhmiä ja haluan, että tuntien sisältö pysyy vaihtelevana, jotta työskentely on mielekästä oppilaille ja kehittää hevosten lihaksistoa oikealla tavalla.

Sirpa Degerth-Káldi

Elina Raula

Aloitin ratsastuksen jo pienenä Etelä-Vantaan ratsastuskoululla. Ratsastuksenopettajani Ulla Miettinen oli ensimmäinen ja tuolloin suurin esikuvani, joten ammatinvalintani on ollut selvä jo hyvin nuorella iällä. Opiskelin hevostenhoitajaksi Harjun maatalousoppilaitoksessa vuosina 1995–1997.

Ypäjältä valmistuin ratsastuksenohjaajaksi vuonna 1999, samalta kurssilta Sipen kanssa. Vuosien varrella on työkokemusta karttunut useilta erityyppisiltä talleilta, Suomesta ja ulkomailta, hevostenhoitajana ja ratsastuksenohjaajana toimimisesta. Tuomarinkartanon Ratsastusopisto Oy:ssä olen ollut sunnuntaiopettajana syksystä 2014 alkaen, ja viihdyn todella hyvin Opiston hevosten ja asiakkaiden kanssa.

Aiemmin kilpailin aluetasolla esteratsastuksessa oman suuren valkoisen hevoseni Rennyn kanssa. Nykyään omistan Opistolta eläkkeelle jääneen entisen opetushevosen Sisun (Siesta Mexicana).

Pyrin ohjaamaan ratsastajia löytämään positiivisen kommunikointiyhteyden hevoseen ja huomioimaan hevosen aina ja kaikissa tilanteissa. Ratsastajan tulisi työskennellä yhteistyössä hevosen kanssa eikä sitä vastaan.

Elina Raula

Maarit Lariola

Aloitin ratsastuksen vuonna 1977 ja vietin lapsuuteni ja nuoruuteni hevosten parissa Tuomarinkylässä. Vuonna 1998 opetushevosena toiminut hoitohevoseni Punaparta pääsi meidän perheeseen viettämään ansaittuja eläkepäivään. Punaparta eli 33-vuotiaaksi. Vuonna 2006 Sante Z, ihana kiltti herrasmiesruuna tuli elämääni ja yhteiseloa jatkui aina vuodelle 2017, jolloin jouduin päästämään 21-vuotiaan, parhaan ystäväni ikivihreille.

Haaveeni hevosalan tutkinnosta toteutui 2016 kun valmistuin Harjun Oppimiskeskuksesta hevostenhoitajaksi sekä harrasteohjaajaksi, tästä vielä jatkoin opiskelua unelma-ammattiini valmistuen vuonna 2018 samasta oppilaitoksesta ratsastuksenohjaajaksi.

Onnettomuuden seurauksena halvaannuin v. 2019, nyt liikun pyörätuolilla, mutta onneksi ratsastustuntien pito onnistuu myös näin pyörätuolissa istuen.

Opetuksessani painotan ratsastajan istuntaa, apujen käytön pehmeyttä, rentoutta sekä hevosten hyvinvointia. Selkeytän ohjeita mielikuvilla niin, että tunnilla on myönteinen, rento ja kannustava ilmapiiri, missä huomioidaan myös ratsastajan psyykkinen mielentila.

Omille vakituisille ratsastajille jaan tuntisuunnitelman etukäteen, jotta he voivat valmistautui tuntiin mahdollisimman hyvin. Tunnin lopuksi kysyn jokaiselta ratsastajalta, miten tunti meni ja  lopetamme tunnin onnistumisiin. Tunnin jälkeen yhteisellä sivustolla minä ja jokainen ratsastaja kirjoittaa kolme positiivista asiaa miten kokee tunnin menneen.

Oppilaitteni kuvauksia minusta ratsastuksenohjaajana; kannustava, rohkaiseva, positiivinen, huomioi ratsastajan psyykkisen tilan, mielikuvilla hyviä ohjeita parantaa omaa ratsastusta esim. istuntaa, luo tunnille rennon ilmapiirin.

Tiina Tarkkala

Olen Tiina Tarkkala, koulutukseltani ratsastuksenopettaja ja ammattivalmentaja. Minulla on pitkä kokemus kaiken tasoisten ja -ikäisten ratsastajien opettamisessa niin ratsastuskouluissa että omilla hevosillaan ratsastavien oppilaiden kanssa.

Keskityn opetuksessani ensisijaisesti oikeanlaiseen istuntaan ja hevoseen vaikuttamiseen. On aina ilo nähdä, kun oppilaat saavat oivalluksia ja kehittyvät.

Lisäksi toimin Suomen Ratsastajainliiton Talent-ohjelman vastuuvalmentajana sekä Hippos-lehden vakituisena avustajana. Opetan Tuomarinkartanon Ratsastusopistolla lähinnä kesäisin.

(kuva Sonja Holma)

Tiina Tarkkala (kuva Sonja Holma)

Tilaa opiston uutiskirje

Saat suoraan sähköpostiisi ilmoituksia tulevista tapahtumista sekä muista tärkeistä ja ajankohtaisista asioista 2-4 kertaa vuodessa. Uutiskirje ei velvoita tilaajaa mihinkään. Voit perua uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Tilaa uutiskirje