Kilpailuja Tuomarinkylän hevoskeskuksessa järjestää kaksi mäellä vaikuttavaa seuraa; Tuomarinkylän Ratsastajat ry ja Helsingin Wiisikot ry, joiden sivuilta löydät tietoa tulevista kilpailuista ja valmennuksista.
Jos kilpaileminen kiinnostaa, ole rohkeasti yhteydessä opettajaasi. Opettajan kanssa voit sopia, milloin on hyvä hetki aloittaa kilpaileminen. Seuran jäsenyyden lisäksi tarvitset kilpailuluvan (seura/alue/kansallinen). Kilpailulupa hankitaan SRL:n kautta. https://www.ratsastus.fi/kilpailu-ja-valmennus/kilpailijalle/kilpailuluvat/ Talli hoitaa hevosen kilpailuluvat sekä rokotusasiat.
Hevonen varataan ensin opettajalta puhelinpäivystyksestä, alaikäisen osalta huoltaja hoitaa varauksen. Tämän jälkeen ilmoittaudutaan kilpailuun (kts. ohjeet järjestävän seuran kilpailukutsusta tai Kipasta) . Hevosen saa varata yhteen kilpailuun kerrallaan. Jos hevosella on useampia kiinnostuneita kisaajia, on hyvä yhdessä sopia vuoroista, jotta jokainen pääsee tasapuolisesti kilpailemaan mielihevosellaan.
On tärkeää muistaa, että kilpailun verryttely on nimensä mukaisesti verryttelyä. Se ei enää varsinaisesti ole oppimistilanne kuten esim. tunnille osallistuminen. Verryttelyssä hevosen lihakset lämmitellään ja haetaan yhteys kyseisen hevosen kanssa. Verryttelyn pituudessa on hyvä huomioida, että hevoset ovat useimmiten olleet jo yhdellä tunnilla ja voivat mennä myös toisen radan/luokan samana päivänä. Verryttelyn tarkoitus ei ole väsyttää hevosta, jokainen kilpailija toivoo radalle mahdollisimman freesin hevosen.
Ajallisesti verryttelyksi riittää noin 10 min kävely/talutus, ravia ja laukkaa n. 10 min ja siihen esteverryttelyssä hypyt päälle (n. 4-6 hyppyä) ja kouluverryttelyssä kouluradan tehtäviä ja siirtymisiä. Muista, että useimmiten vähän on parempi kuin liian paljon. Verryttelyn tarkoitus on luoda sekä ratsastajaan että hevoseen itsevarmuutta, joten on parempi tehdä verryttelyssä asioita, mitkä koet varmaksi.
Verryttelyssä on yleensä rajattu, kuinka monta ratsukkoa verryttelyalueella saa olla yhtä aikaa. Tämä aika on yleensä riittävä verryttelyaika. Ulkokisoissa ei välttämättä ole tarkkaan rajattua määrää, joten kannattaa muistaa aiemmin mainitut asiat verryttelyajan pituudesta hevosen hyvinvointia ajatellen.
Suorituksen jälkeen hevosta kävelytetään 5-10 min ja viedään talliin tai annetaan seuraavalle ratsastajalle. Kylmällä säällä voi hevoselle laittaa fleeceloimen, jos odotusaika suoritusten välissä tapahtuu maneesissa/pihalla. Alku- ja loppukäyntejä saa taluttaa kentällä, maastoon ei saa lähteä yksin ilman opettajaa.
Tallissa huomioitavia asioita ennen ja jälkeen kilpailusuorituksen
Tarvittaessa ilmoita/huolehdi, että työntekijät tietävät hevosesi lähtöajan, sillä väkirehuja ei ole hyvä syöttää hevoselle alle 2h ennen suoritusta (rasitusta). Hevosen siistimiseen on hyvä varata aikaa ja sopia vielä mahdollisen hoitajan kanssa yhteisesti hoidosta (letitys, jalkojen pesu ja varusteet).
Huomioithan, että kilpailemiseen kuuluu paljon muutakin kuin suoritukseen valmistautuminen ja itse kilpailusuoritus. Tuomarinkylässä järjestettävissä kilpailussa kilpailijat osallistuvat myös muutamiin työtehtäviin. Tämä tarkoittaa osallistumista radan rakennuksen ja/tai purkuun sekä joihinkin järjestävän seuran nimeämiin tehtäviin. Kilpailujen järjestäminen vaatii paljon aikaa ja työtä, joten jokaisen panosta tarvitaan, jotta kilpailuja pystytään järjestämään myös jatkossa.
Kilpailusuorituksen jälkeen hevonen hoidetaan asiallisesti kuntoon. Letit on hyvä purkaa heti suorituksen jälkeen, ettei hevonen hinkkaa harjaa pilalle. Hevoselle on myös hyvä tarjota vettä, kylmällä lämmintä ja lämpimällä säällä viileää vettä.
Valkoiset kouluhuovat palautetaan takaisin kappiin/kassiin, niitä ei tarvitse pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Satulaan tulee laittaa takaisin ns. arkisatulahuopa. Omat huovat pestään kotona, ei tallin koneessa. Mikäli käytät omia ohjia tai jalustimia, niin muista ehdottomasti huolehtia hevosen omat varusteet takaisin paikoilleen. Jokaisen kilpailijan ja kisahoitajan tulee huolehtia, että kilpailun jälkeen satulahuone on siisti ja hevosten varusteet löytyvät oikeilta paikoilta seuraavaa päivää varten.
Kilpailijoiden tulee myös huolehtia, että satulahuoneen ja tallin ulko-ovet ovat kiinni, kun kilpailijoita/hoitajia ei ole paikalla. Kilpailupäivänä alueella liikkuu paljon ulkopuolisia eikä ole henkilökunnan tehtävä toimia kisojen aikaan ovimiehenä. Talvella/kylmällä ovet tulee myös sulkea, jotta lämpö säilyy tallissa.
Seuratoimintaan toivotaan aktiivisia henkilöitä reippaasti mukaan. Kilpailuihin voi osallistua myös ihan vain toimihenkilönä ja avustajana. Katsomalla toisten suorituksia oppii myös hurjasti.
Lataa tästä Ratsastajan opas kilpailumaailmaan (pdf)
Ihania kilpailuhetkiä kaikille!