Hevosten hyvinvointi

Hevosten hyvinvointi on meille sydämen asia

Elina Raula

Pidämme hyvää huolta hevostemme hyvinvoinnista, jotta ne viihtyisivät työssään hyvin ja pysyisivät terveinä pitkään. Terve hevonen on myös edellytys turvalliselle opettamiselle ja ratsastukselle. Hoidamme jokaista hevosta yksilöllisesta erilaiset tarpeet huomioiden. Meille on tärkeää, että hevosemme pystyvät myös elämään hieman luonnollista hevoselämää, jossa lajityypillinen kontakti ja kosketus hevosystäviin on mahdollista.

Eläinlääkärien suositus on, että ratsastajan maksimipaino olisi 15 % hevosen painosta. Esimerkiksi 500 kg hevosella voi ratsastaa max. 75 kg ratsastaja. Suhteuttamalla painorajasuosituksen käytössä oleviin opetushevosiimme, otamme käyttöön 90 kg painorajan (koskien ratsastuskoulun uusia asiakkaita syyskaudesta 2024 alkaen sekä kaikkia asiakkaita vuodesta 2025 alusta). Painorajaan voi kuitenkin vaikuttaa nousevasti tai laskevasti kehonhallinta, ratsastajan ratsastustaito ja -kokemus.

Talli

Tuomarinkartanon Ratsastusopistolle on myönnetty Suomen Ratsastajainliiton laatutalli-merkintä. Henkilökunta on ammattitaitoista ja huolehdimme, että toiminta on vastuullista kaikilla osa-alueilla. Kehitämme myös toimintaa jatkuvasti.

Tallillamme on yhteensä 32 karsina. Uusimme tallin EU – säädösten mukaiseksi v. 2015, jolloin karsinoita laajennettiin ja ison tallin taakse rakennettiin myös 6 hevosen pikkutalli. Päätallissa on syöttöpöytä, jossa hevoset saavat ruokailla yhdessä ja myös seurustella lajitoverien kanssa.

Kuivikkeena käytämme turvetta, joka sitoo hyvin hajuja, ja jota laitetaan reilusti, jotta hevosilla on miellyttävä levätä makuullaan. Karsinat siivotaan kahdesti päivässä.

Tarhailu

Hevoset pyritään tarhaamaan useamman hevosen laumassa tai pareittain, jolloin ne saavat rapsutella toisiaan, leikkiä ja liikkua tarpeidensa mukaan. Kaikkia hevosia ei voi tarhata yhdessä muiden kanssa, vaan ne arvostavat enemmän omaa tilaa ja rauhaa ulkoilussa. Tarhaamme hevosia pääsääntöisesti päivittäin 4 h.

Hevoset loimitetaan syksyllä, keväällä ja talvella niiden yksilölliset tarpeet huomioiden. Herkemmillä hevosilla on kesällä käytössä myös hyönteisloimet ja huput.
Talvella hevoset loimitetaan myös tallissa, jolloin myös lihakset pysyvät lämpimänä. Kovilla pakkasilla tunneille puetaan peppuloimet, jotka löytyvät satulahuoneesta. Viluherkillä hevosilla käyttävät peppuloimia jo muutaman asteen pakkasella.

Liikunta

Hevoset kaipaavat säännöllistä liikuntaa ja rutiineja. Se on myös aineenvaihdunnalle ja lihaksistolle tärkeää. Hyvät ratsastuspohjat ovat myös hevosten terveyttä edistävä iso asia, Tuomarinkylässä ratsastuspohjia huoltavat ja kunnostavat Helsingin kaupunki ja Tuomarinkylän Maneesi Oy. Hevoset liikkuvat keskimäärin kaksi tuntia päivässä.

Seuraamme hevosten virkeyttä ja annamme lepopäiviä tarvittaessa. Joskus hevoset tarvitsevat pidempiä lepojaksoja, mikäli niillä ilmenee terveysongelmia. Tällöin ne tutkitaan eläinlääkärin toimesta ja niille tehdään hoito- ja kuntoutussuunnitelma eläinlääkärin ohjeiden mukaan. Kesällä hevoset tekevät myös lyhennettyä työviikkoa ja niillä on pidempiä lomajaksoja.

Ruokinta

Tallillamme syötetään esikuivattua säilöheinää sekä kuivaheinää. Lisäksi hevosemme syövät yksilöllisen tarpeen mukaan väkirehuja eli kauraa, sekä Racingin laadukkaita rehuja, kuten Progressia, Selectiä tai Peacemakeria, jotta hevoset saavat riittävästi kivennäisiä vitamiineja ja muita elimistölle tärkeitä ainesosia. Jotkut hevoset tarvitsevat energiapitoisempaa rehua, ja toisille sopii vähäsokerisempi ja vähemmän energiaa sisältävät rehut. Lisäksi suolan tarpeeseen hevosilla on karsinoissa suolakivet. Kesäkuumalla hevosille annetaan tarvittaessa lisäsuolaa. Karsinoissa on vesikuppiautomaatit, jolloin vettä on vapaasti tarjolla. Kesällä ja syksyllä hevosilla on vettä tarjolla myös tarhailun aikana.

Eläinlääkärit ja hevosenhoidon ammattilaiset

Teemme yhteistyötä kahden eläinsairaalan kanssa. Vermossa sijaitseva Eläinklinikka EQUIVET on pitkäaikainen yhteistyökumppanimme, jossa Matti Estola on hoitanut hevosiamme jo pitkään. Toinen yhteistyökumppanimme on Paippisten Eläinklinikan Laura Laakso ja muut klinikan eläinlääkärit. Opetushevosiamme hierotaan aina tarpeen mukaan, hieronnasta ja lihashuollosta vastaavat Anna Aaltio ja Päivi Väkeväinen. Hevosten normaaliin vuosihuoltoon kuuluu mm. rokotukset, raspaukset eli hammashuolto sekä loishäätö.

Oikeanlainen kengitys on tärkeä osa hevosen hyvinvointia. Meillä kengittävät ammattitaitoiset, pitkään alalla olleet sepät: Petri Mayer ja Markku Jortikka. Jokaiselle hevoselle tehdään yksilöllinen kengitys, sen liikkumista seurataan ja tarvittaessa kengitystä muutetaan. Eläinlääkärit ja kengittäjä tekevät myös yhteistyötä tarvittaessa.

Miten voit asiakkaana vaikuttaa hevosen hyvinvointiin

  • Saavu ajoissa tallille. Älä vie kiirettä hevosen karsinaan, se on hevosen koti.
  • Jokaisella hevosella on karsinassa oven vierestä löytyvät hevoskohtaiset ohjeet sen kanssa toimimiseen. Luethan ohjeet tarkasti. Tarkista lisäksi tuntilistasta, mitä lisävarusteita hevoselle tulee.
  • Putsaa kaviot ajoissa ja tarkista, että kaikki kengät ovat kiinni. Mikäli näin ei jostain syystä ole, ilmoita siitä henkilökunnalle.
  • Harjaa hevonen hyvin ennen tuntia. Kumisualla pyörittely on tärkeä osa harjausta ja myös hieroo hevosta. Harjaa erityisen hyvin pään ja satulan alueet, kainalot ja vatsanalus, ettei näihin jää likaa, joka hiertää tunnilla hikoillessa. Muistathan putsata kaviot myös tunnin jälkeen.
  • Satuloi hevonen ennen suitsien laittoa, ellei muutoin ole ohjeistettu. Satuloidessa tarkista, että huopa ja mahdollinen romaani ja/tai geeli asettuvat oikein. Kurtussa oleva huopa voi hiertää hevosta, romaani sen päällä ei saa tulla huovan reunojen yli. Nosta huopa ja romaani kunnolla ylös sään kohdalta, painaessaan se helposti hiertää hevosta. Mikäli olet epävarma varusteiden suhteen, kysy hoitohenkilökunnalta, tai opettajalta, ennen kuin nouset selkään.
  • Ethän koskaan jätä hevosta yksin karsinaan satuloituna ja/tai suitsittuna.
  • Kovilla pakkasilla tunneille puetaan peppuloimet, jotka löytyvät satulahuoneesta. Viluherkillä hevosilla käytetään peppuloimia jo muutaman asteen pakkasella. Plussakeleillä niitä ei tarvitse laittaa.
  • Kesällä tunnin jälkeen pese hikiset kohdat vesiboksissa tai pihalla/käytävällä märällä sienellä ja vedellä (ei karsinassa). Satulan kohta, kainalot, pää suitsien alueelta, hännän alta takamus ja takareidet hikoavat eniten. Talvella/kylmällä riittää pelkkä harjaus tunnin jälkeen, jos hevonen ei ole hikoillut.
  • Joillakin hevosilla käytetään kylmäsuojia tuntien jälkeen. Sopiva kylmäysaika on noin 20–30 minuuttia. Kylmäsuojat löytyvät satulahuoneen pakastimesta. Kiinnitäthän suojat napakasti ja tarpeeksi ylös (oikea kohta on yläreuna juuri polven alapuolella). Harjaathan suojat huolellisesti käytön jälkeen ja palautat pakkaseen rullattuina.
  • Viileämpinä vuodenaikoina pidetään hevosilla loimia tallissa. Muista laittaa talliloimi takaisin hevoselle oman tunnin jälkeen. Muuten viimeisen tunnin ratsastaja ei välttämättä tiedä laittaa sitä yöksi.
  • Kuumalla kesäsäällä sekä kovalla pakkasella tarjoa hevoselle kädenlämpöistä vettä tunnin jälkeen ämpäristä. Helteillä hevoset hikoilevat paljon ja pakkasella vesiautomaatien vesi on todella kylmää ja hevoset juovat huonommin. Näin voidaan ennaltaehkäistä hevosen kuivumisesta aiheutuvia ähkyoireita.
  • Huolehdi varusteista, likaiset varusteet aiheuttavat hiertymiä hevosille. Pese kuolaimet ja pyyhkäise suitset tarvittaessa satulasaippualla.
  • Älä jätä märkää huopaa satulan alle homehtumaan, vaan pudota se satulan alapuolelle kuivumaan. Muista laittaa satulansuojus satulan päälle ja vasta sen päälle satulavyö, geeli ym. Jos huopa on hyvin likainen, sen voi vaihtaa. Harjaa irtokarvat pois ja sulje tarrat ennen pesukoriin laittoa. Vaihtohuovat löytyvät hevoslistan takana olevasta kaapista.
  • Suurimmalla osalla hevosia käytetään suojia. Harjaa suojat käytön jälkeen huolellisesti. Hiekkaiset suojat hiertävät hevosen jalkoja. Jos suojat ovat hyvin likaiset tai kuraiset, ne voi pestä hevosen päivän viimeisen tunnin jälkeen.
  • Jos huomaat hevosen terveydessä jotain tavallisesta poikkeavaa, tuoreita haavoja, selkeää turvotusta jalassa tai muu vastaava, kerrothan siitä tallihenkilökunnalle tai opettajalle.
  • Älä häiritse hevosia turhaan tuntien välissä, anna niille rauhaa, jota ne myös tarvitsevat. Toiset hevoset ovat seuranhakuisempia kuin toiset. Ole kiinnostunut, lempeä ja yritä ymmärtää hevosystäväsi viestejä.
  • Muistathan kiitoksen, hevonen elää tässä ja nyt. Kun se tekee oikein, palkitse sitä taputuksella, silityksellä ja lempeällä puheella.

Tilaa opiston uutiskirje

Saat suoraan sähköpostiisi ilmoituksia tulevista tapahtumista sekä muista tärkeistä ja ajankohtaisista asioista 2-4 kertaa vuodessa. Uutiskirje ei velvoita tilaajaa mihinkään. Voit perua uutiskirjeen tilauksen milloin haluat.

Tilaa uutiskirje